Menu

Kasvu Open Biotalous -kilpailun sadosta löytyi helmiä tulevaisuutta varten

 

Äänekoskelle tulevan, tulevaisuuden biotuotetehtaan innovaatioihin haettiin apua kilpailun merkeissä. Syksyllä 2014 järjestetyssä Kasvu Open Biotalous -kisassa haettiin metsästä kerättäville raaka-aineille uusia liikeideoita, ja parhaat liikeideat kerättiin esitettäviksi Metsä Fibre -yhtiön edustajia varten.

Kilpailu tuottikin hyvin satoa, joidenkin ideoiden ollessa lennokkaampia kuin toisten. Innovatiivisimpiin ideoihin kuului esimerkiksi oksamurskeen muuttaminen syöpälääkkeeksi. Idea oli Nobi Oy:n Petri Nybergin mukaan Kurikka Timberille kehitetty ehdotus, sillä yhtiöllä oli paljon oksamursketta ilman muuta käyttöä kuin polttaminen. Oksamursketta eteenpäin jalostamalla siitä voidaan saada erotettua antioksidantteja, syöpälääkkeitä, hajusteita sekä suoja-aineita.

Kasvu Open Biotaloudessa Nobi Oy:n lisäksi menestyivät myös muun muassa puunkorjuuseen liittyvät innovaatiot. Kuuden parhaan yrityksen joukkoon lukeutuneen Metsä-Multian toimitusjohtaja arveli biotuotetehtaan tuovan lisää pysyviä työpaikkoja metsäalan yrityksiin.

Tulevaa biotuotetehdasta on Äänekoskella odotettu jo tovi. Sen odotetaan tuovan kasvua kunnalle monilla eri tavoilla. Moisio Forest Oy on jo kehitellyt muutamia ideoita uusiksi tuotteiksi tulevaan tehtaaseen, mutta ne ovat vasta suunnittelutasolla. Monet muutkin metsäalan yritykset ovat lisänneet väkeä tuotekehitystiimeihinsä. Uudenlaiset bisnekset houkuttelevat paperitehtaan maineen taakse piiloutuneita metsäalan yrityksiä.


Kilpailulla parempaa kilpailukykyä ja uusia tuotteia

Nykyisillä kalustoillaan metsäalan yritykset pystyvät valmistamaan monenlaista raaka-ainetta monen eri teollisuuden alan toimijoille. Kilpailut, joissa innovoidaan lisää Textile Millkäyttötarkoituksia selluloosalle sekä muulle puuaineksesta valmistetulle massalle, ovat omiaan luomaan lisää kysyntää kotimaiselle raaka-aineelle, ja siten parantamaan Suomen kilpailukykyä sekä bruttokansantuotetta.

Myös hakkeesta sekä selluloosasta valmistetut tekstiilit olivat kilpailussa paljon esillä. Puuvilla on jo vuosisatojen ajan pitänyt pintaansa vaatteiden valmistuksessa, mutta etenkin suomalaisten kehittämät, puukuiduista valmistetut tekstiilit tuovat ekologisuutta muotivalintoihin. Innovatiiviset materiaalit, kuten viskoosi, ovat miellyttäviä iholla sekä kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja maailmanlaajuiseen tekstiilijäteongelmaan.

Selluloosasta valmistetut tekstiilit ovat jo pitkään olleet kuluttajien saatavilla niin ketjuliikkeiden kuin arvostettujen muotitalojenkin valikoimissa. Paitoja, housuja, mekkoja ja sukkia on tarjolla niin miehille kuin naisillekin. Tästä huolimatta orgaanisesta aineksesta valmistettuja asusteita ei vielä juurikaan näy. Nettikaupoissa, kuten osoitteessa Footway.fi, näkee suuren valikoiman kenkiä, joista jokainen varmasti löytää jotakin, mutta selluloosapohjaisia materiaaleja ei kovinkaan usein niissä näe mainostettavan.

Kestävät, selluloosapohjaiset materiaalit, joista voi valmistaa vaikkapa asusteita ja kenkiä, ovatkin varmasti metsätaloudelle luonnollinen seuraava askel tekstiilien jälkeen. Ehkä myös seuraavan kerran kenkäostoksilla asioidessa voi törmätä innovatiivisiin, orgaanisesta massasta valmistettuihin upeisiin kenkiin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *