Menu

Hiilijalanjäljen pienentäminen onnistuu pitkäikäisillä tuotteilla

 

Ilmastonmuutos ja kasvihuonepäästöt ovat hyvin puhuttuja aiheita tänä päivänä. Ilmastonmuutos saattaa vaikuttaa hyvin kaukaiselta, mutta jokainen pystyy vaikuttamaan siihen omilla teoillaan ja ostoksillaan.

Tuotteista puhuttaessa käytetään monesti hiilijalanjälki-termiä, jolla tarkoitetaan tuotteen elinkaaren aikana kertyneitä hiilidioksidipäästöjä. Niitä syntyy esimerkiksi tuotteen valmistuksen, käytön ja kierrätyksen aikana.

Ilmasto-opas listaa artikkelissaan useita eri tapoja hiilijalanjäljen pienentämiseen jopa 40 prosentin verran. Sekalaiset tavarat ja palvelut ovat myös kasvihuonepäästöjä aiheuttavien tekijöiden listalla, joten omilla valinnoillaan tavaroiden ostamisessa voi hyvinkin vaikuttaa jättämäänsä hiilijalanjälkeen.

Laadukas tuote pienentää hiilijalanjälkeä

Kuluttaja voi valinnoillaan vaikuttaa siihen, tukeeko ja kannattaako tuotteita, joilla on iso hiilijalanjälki. Asiasta löytyy helposti lisää tietoa esimerkiksi Kotitalous-lehdestä, joka antaa laajalti vinkkejä teemasta.

Kuluttajalla on kuitenkin myös toinen vaihtoehto kuin pelkän hiilijalanjäljen tuijottaminen; pitkäikäisten tuotteiden ostaminen. Kun ostaa pitkäikäisiä tuotteita, hiilijalanjälki pienenee, sillä hyödyke on pidempään käytössä. Sen sijaan, että ostaisi useita edullisempia tuotteita ja kasvattaisi hiilidioksidipäästöjä, kannattaa kuluttajan ostaa kerralla laadukas tuote, joka on hyväksi niin maapallolle kuin kukkarollekin.

Pitkäikäiset tuotteet tuovat iloa lapsiperheen arjessa

Kun kuluttaja tekee hankintoja, joidenkin tuotteiden hankintaan kulutetaan enemmän aikaa kuin toisten. Esimerkiksi käyttötavaroihin kannattaa panostaa, sillä laadukasta tuotetta on helpompi käyttää ja käsitellä. Monelle uudelle perheelle lastentarvikkeiden ostaminen onkin haastavaa. Erityisesti rattaiden ostaminen on tärkeää, sillä huonoja ei ole ilo työnnellä. Liikkuminenkin on hankalampaa.

Sateenvarjorattaiden parista löytyykin rattaita joka lähtöön erilaisten ominaisuuksien ja toimintojen kera. Tämän tuotteen hankinnassa ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkkää hintaa, sillä halvin ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Edullisin valinta ei välttämättä ole parhain hiilijalanjäljen kannalta. Halvimmat tuotteet tehdään edullisimpia raaka-aineita ja energianlähteitä hyödyntämällä, mitkä kuormittavat ympäristöä kasvihuonepäästöllä. Halvimmat tuotteet eivät yleensä myöskään kestä hyvin käyttöä, joten laadukkaisiin rattaisiin kannattaa ehdottomasti panostaa.

Kuluttajalle on tarjolla rattaita useilta eri valmistajilta, nimittäin tarjontaa on paljon. Tarjolla on vaihtoehtoja kaikille budjeteille. Esimerkiksi sateenvarjorattaat ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä, joten myös kuluttajan hiilijalanjälki pienenee.

Jokainen kuluttaja voi vaikuttaa hiilijalanjälkeen ja ostaa pitkäikäisiä tuotteita. Sijoitus laadukkaaseen tuotteeseen maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä se kestää käyttöä pitkään ja on yleensä myös helppokäyttöisempi ja yksinkertaisesti parempi kuin halvemmat vaihtoehdot. Näillä pienillä teoilla jokainen voi osallistua taholtaan ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *