Menu

Juurekset ja vihannekset – luomu keskiössä

 

Vihannekset ja juurekset ovat osa terveellistä ruokavaliota. Niitä tulisi syödä monipuolisesti päivän mittaan vähintään puoli kiloa, jotta ihmisen toiminnoille elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita imeytyisi riittävästi kehoon. Juurekset sekä vihannekset ovat välttämättömiä ruuansulatuksen toiminnan kannalta.

Vihannekset ja juurekset ovat täynnä vettä ja kuitua, ja ne sopivat erinomaisen hyvin niiden ruokavalioon, jotka toivovat astelevansa kevyempänä kesää kohti. Vihanneksissa ei ole turhan paljoa energiaa, joten niitä voi syödä huoletta myös suosituksia enemmän ilman lihomisen pelkoa.

Vaikka juurekset ja vihannekset ovat erittäin terveellisiä ja tärkeitä ihmiselle, tulee muutama seikka ottaa huomioon ennen niiden ylimaallista kulutusta. Suurin osa niistä tulee kuoria ja kypsentää ennen käyttöä, sillä ne voivat olla osittain syömäkelvottomia. Jotkut vihannesten ja juuresten osat voivat olla pahoja myös kypsentämisen jälkeenkin, joten niistä kannattaa ottaa selvää ennen kulutusta.

Puhtaampaa ravintoa

Vihannekset ja juurekset ovat alttiita tuholaisille. Siksi niiden kasvatuksessa käytetäänkin paljon tuholaisten torjunta-aineita, jotka eivät välttämättä jää ainoastaan tuotteen pintakerrokseen.

Young British woman looks at take-out food with appetite as she walks out in London, UK on a late Autumn afternoon. She is dressed in warm clothing and a warm light bathes the image.

Tämä tarkoittaa sitä, että torjunta-aineita voi imeytyä helposti myös ihmiskehoon, mikä saattaa johtaa huonoihin seurauksiin. Mikäli haluaa välttää näiden myrkyllisten aineiden välittymistä omaan elimistöön, kannattaa siirtyä kuluttamaan luonnonmukaisia tuotteita, eli luomutuotteita.

Luomutuotteet on tuotettu valvonnan alaisena siten, että torjunta-aineet eivät ylitä EU:n luomutuotteelle määritettyjä rajoja. Luomutuotteiden on todettu sisältävän enemmän elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita kuin tavallisten tuotteiden. Tämän lisäksi monet kuluttajat ovat vannoneet niiden maistuvan paremmalle sekä aidommalle kuin normaalien tuotteiden. Luomutuotteet sisältävät tutkitusti vähemmän raskasmetalleja kuin ei-luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet. Luomutuotteet sisältävät tutkimusten mukaan huomattavasti enemmän elintärkeitä antioksidantteja kuin tavallisin menetelmin tuotetut kasvikset sekä vihannekset.

Hinnan väärti?

Luomutuotteet ovat usein kalliimpia kuin tavallisesti tuotetut tuotteet, ja tämä saattaa rajoittaa joidenkin kuluttajien kallistumista luomutuotteisiin valinnan ilmetessä. Lapsiperheet ovat luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden suuria kannattajia, osasyynä varmasti jälkikasvun terveyden asettaminen edelle. Vastavuoroisesti vähätuloiset opiskelijat sekä muut pienituloiset eivät panosta luomuruuan ostamiseen. Onkin kuluttajan päätettävissä, maksaako luomuruuasta ylimääräistä, vai keskittyykö luomun sijasta määrään.

Luomutuotteisiin päätyvien kuluttajien valintoja on tutkittu ja siten havaittu, että suurimmat syyt valita luomutuote ylitse muiden ovat terveellisyys sekä turvallisuus. Luomutuotteiden terveellisyydestä ei väestötasolla ole vielä saatu näyttöä. Rottakokeiden perusteella voidaan kuitenkin todeta, jos ei luomua täysin turvalliseksi, niin torjunta-aineiden vaikutusten olevan vakavia. Torjunta-aineiden liiallinen imeytyminen elimistöön saattaa aiheuttaa epämuodostumia sekä vakavia sairauksia elimistössä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *