Menu

Miksi bioenergiaa käytetään?

Bioenergia on energianlähde, joka perustuu biomassan käyttöön. Yleensä bioenergia toteutaan polttamalla biomassaa, mutta myös biokaasun valmistus ja mäntyöljyn käyttö ovat yleistymässä. Bioenergiaa käytetään Suomessa hyvin laajasti, sillä Suomessa on paljon puuta saatavilla, ja mekaaninen metsäteollisuus usein valmistaa käyttöenergiansa polttamalla puun kuorta ja muuta ylimääräistä kattilassa. Toinen bioenergian käyttötapa metsäteollisuudessa on soodakattila. Soodakattilassa otetaan talteen selluprosessissa tarpeellisia kemikaaleja ja energiaa prosessin käyttöön. Soodakattila antaa usein tarpeeksi tehoa, että koko tehdasalue voi ainakin ajoittain olla energiaomavarainen, ja mahdollisesti myydä sähköä verkkoon, jolloin edullinen energia tuo rahaa kassaan.

Bioenergiaa käytetään teollisuudessa siis muun muassa siksi, että se on käytännöllistä ja helposti saatavilla. Bioenergiaa käytetään myös siksi, että se on ilmastolle huomattavasti esimerkiksi kivihiiltä vähemmän haitallista. Kaupungeissa kaukolämmön tuottamiseen käytetään varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella paljon haketta ja muuta puupohjaista energiaa, sillä syrjemmällä sijaitsevien kaupunkien ympärillä on saatavilla runsain määrin puuta ja energiahaketta. Kivihiili on ympäristölle haitallista ja kohtalaisen kallista verrattuna haitattomampaan bioenergiaan, joka on Suomessa hyvinkin kohtuullisen hintaista. Bioenergiaakin kohtuuhintaisempaa palvelua tarjoaa Rahalaitos, josta tarvittavan rahoituksen saa vaivattomasti.

Periaatteessa bioenergian käytöksi voidaan laskea niinkin yksinkertainen asia kuin takassa tulien polttaminen omakotitalossa. Polttoaine on helposti käytettävää, helposti saatavaa ja kohtalaisen edullista ja tästä syystä bioenergia on käytössä todella monen omakotitalon lämmityksessä joko suoraan takassa tai pannuhuoneen pannun kautta keskuslämmityksessä. Kasvihuonepäästöjen osalta puu on kerännyt itseensä hiilidioksidia ilmasta, joka vapautuu poltettaessa. Puu siis on hiilineutraali polttoaine. Hiukkaspäästöjä bioenergian pienimuotoisesta käytöstä syntyy jonkin verran, mutta kuten monet muutkin bioenergian ongelmat, se on helppo ratkaista isommassa mittakaavassa. Bioenergian käyttö on siis edullista, turvallista ja ympäristölle siedettävän vähän haitallista. Luonnollisesti esimerkiksi sahan sivutuotteiden polttaminen on pelkkää voittoa, sillä suurin osa puumassasta jatkaa elämäänsä rakennustarvikkeena, jolloin puu sitoo hiiltä itseensä pitkäksi aikaa.

Bioenergia tulee lähitulevaisuudessa olemaan nykyistäkin merkittävämpää, kun kivihiili väistyy biopolttoaineiden tieltä suurimmassa osassa lämpökeskuksia, ja vain ne, joissa biopolttoaineet ovat logistinen mahdottomuus joudutaan korvaamaan jollakin kalliimmalla ratkaisulla. Lämpökeskukset ja paikalliset pienet voimalaitokset väljillä alueilla pystyvät hyvinkin vastaanottamaan riittävästi polttoainetta tieverkon välityksellä, mutta esimerkiksi Helsingissä joudutaan lähitulevaisuudessa keksimään luovia ratkaisuja tai siirrettävä lämmöntuotanto vielä laidammalle kaupunkia. Kaukolämpöverkon kanssa toimiva bioenergia lämmittää vielä pitkään.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *