Menu

Bioenergian monet mahdollisuudet

Bioenergiasta on viime vuosina puhuttu paljon. Bioenergiaa saadaan polttamalla biomassaa pelloilla kasvavista energiakasveista, turpeesta ja metsien puuaineesta. Nykyään on tunnettua, että fossiiliset polttoaineet tuottavat kasvihuonepäästöjä, jotka tuhoavat ihmiskunnan yhteistä ilmakehää. Bioenergia kuuluu ympäristöystävällisiin, energiatehokkaisiin fossiilittomiin polttoaineisiin, jotka tuottavat vähän haitallisia kasvihuonepäästöjä.

Tällä hetkellä bioöljyä käytetään lähinnä lämmityksessä, mutta tulevaisuudessa ehkä myös raskaissa kuljetuksissa ja merellä seilaavissa isoissa laivoissa. Bioöljyä voidaan helposti toimittaa myös vientiin sekä maa- että meriteitse. Toimituksissa on aina mukana toimivat huoltoauto kalusteet, joten bioöljy kulkee tuotantopaikasta asiakkaalle ripeään tahtiin.

Bioöljyä voidaan kuljettaa helposti etelästä pohjoiseen, sillä käytännölliset huoltoauto kalusteettakaavat, että kuljetukset päästään hoitamaan sovitussa ajassa, vaikka ajoneuvon tekniikka ”tekisi tepposet.” Muistathan, että kätevät huoltoauto kalusteet, kuten kaksoislattiat, hyllyt ja ajoneuvon sisätilojen lisävarusteet takaavat, että mukana kuljetuksissa on aina tarvittavat työvälineet, joten logistiikka sujuu kuin tanssi.

Biokaasu ja hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä

Suomi on asettanut tavoitteekseen olla täysin hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Suomi yhteiskuntana voi päästää ilmakehään vain sen verran hiilidioksidia kuin suot ja metsät pystyvät sitä sitomaan. Suomen kunnianhimoinen tavoite toteutuu, jos Suomi sitoo hiilidioksidia enemmän kuin päästää sitä ilmakehään vuoden 2035 jälkeen.

Suomi ei ole vielä energian suhteen omavarainen, joten biokaasua ei tällä hetkellä päästä tuottamaan täydellä teholla. Valtion pitäisi lähivuosina myöntää verokevennyksiä, jotta biokaasun tankkausasemien verkostoa päästäisiin kunnolla laajentamaan. Erityisesti turpeen verotusta pitäisi keventää. Suomella on apunaan EU:n myöntämä elvytyspaketti, joka vauhdittaa fossiilittomien energiaratkaisujen käyttöä.

Bioöljyn käyttöönotto tuottaa edullista sähköä

Pyrolyysiöljyn hyödyntäminen nestemäisessä muodossa olisi kaikkein tehokkain ja taloudellisin ratkaisu. Mitä bioöljy oikein on, tutustutaanpa asiaan hieman paremmin.

Pyrolyysiöljy tarkoittaa nestemäistä orgaanisen materiaalin kuivatislauksessa syntynyttä öljyä. Pyrolyysiöljyä valmistetaan Suomessa useimmiten puumassasta, sillä kotimaassa riittää metsiä niin hyöty kuin myös virkistyskäyttöön. Hakkuutähteet ja sahanpuru ovat suosittuja raaka-aineita, joita syntyy metsäteollisuuteen kuuluvien prosessien sivutuotteina. Bioenergiaa saadaan myös jätteenpoltosta, aurinko-, tuuli- ja vesivoimaa hyödyntämällä.

Peltobiomassan käytön on arveltu laajentuvan kotimaassa lähivuosina. Peltobiomassaa on helposti ja edullisesti saatavilla lähes kaikkialla Suomessa. Erilaiset öljykasvit, kuten ruokohelpi ja paju edustavat sekä eettistä että ekologista energiantuotantoa.

Bioöljyn ominaisuudet

Biööljy on tervamaista, väriltään ruskeaa öljyä. Bioöljyn pH on 2–3, joten öljy on erittäin hapanta. Lämpöarvoltaan pyrolyysiöjyä luonnehditaan matalaksi 13–18 MJ/kg. Bioöljyn valmistaminen ei ole vaikeaa, joten tuotanto voitaisiin saada Suomen kaltaisessa maassa nopeasti ja helposti käyntiin. Raaka-ainetta riittää omasta takaa ja tuotantoprosessi on hyvin yksinkertainen. Biomassaa kaasutetaan niukkahappisissa tai kokonaan hapettomissa olosuhteissa. Valmistusta kutsutaan nimellä nopea pyrolyysi, sillä vapautuva kaasu voidaan lauhduttaa erittäin nopeasti.

Bioöljyn käyttö nyt ja tulevaisuudessa

Bioöljyn käytön tavoitteena on korvata tulevaisuudessa kaikki kevyet ja raskaat polttoöljyt. Nykyään biöljyä käytetään Suomessa yleisesti kaukolämmön ja sähkön tuotannossa. Tulevaisuutta kohden esimerkiksi juuri pyrolyysiöljyn käyttöä halutaan laajentaa koskemaan raskasta kalustoa, kuten laivoja ja maanteillä kulkevaa raskasta liikennettä. Bioöljyä on suunniteltu käytettävän tulevaisuudessa myös kotimaisessa kemianteollisuudessa.

Energiayhtiö Fortum avasi vuonna 2012 pyrolyysiöljyn tuotantolaitoksen Joensuuhun. Toivoa sopii, että myös muut eurooppalaiset energiayhtiöt ottavat lähivuosina ratkaisevan askeleen fossiilittomien energiamuotojen käyttöönotossa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *