Menu

Bioenergia ja lämmin, kodikas koti

Bioenergia on uusiutuvaa energiaa jonka raaka-aineena käytetään teollisuuden, maatalouden ja metsätalouden eloperäisiä jätteitä. Myös biojätteestä voidaan tuottaa bioenergiaa, samoin kaatopaikoilta. Bioenergia on erittäin ympäristöystävällistä, sillä sen tuotannossa ei synny lainkaan hiilidioksidia, joka on yksi haitallisimmista fossiilisten polttoaineiden päästöistä. Viime vuosina yhä useampi koti saa energiansa bioenergiasta. Kehitys uusiutuvan energian saralla on edennyt nopeasti ja yhä useampi uusi talo saa energiansa kokonaan uusiutuvista lähteistä. Bioenergia on kaikkein tuottoisin uusiutuvista energialähteistä, mikä selittää sen yhä kasvavan suosion.

Moderni ja ympäristöystävällinen talo

Kodin ympäristöystävällisyyden ja energiatehokkuuden kannalta on tärkeintä miettiä ensinnäkin kodissa käytettävän energian alkuperää. Bioenergia on erinomainen vaihtoehto ja mahdollisuus yhä useammassa uudessa kodissa. Mutta itse rakennuksella on luonnollisesti yhtä suuri merkitys siinä, paljonko energiaa joutuu käyttämään sen lämmittämiseksi. Pohjoismaiden ilmasto on maailman mittakaavassa äärimmäisen kylmä talvella, mikä selittää osittain sen, miksi nämä maat ovat yksi suurimmista energian kuluttajista. Suomessa talot on perinteisesti rakennettu kestämään suhteellisen hyvin ilmastoa, mutta ei tarvitse kuin käydä vanhassa puutalossa tai talvella Etelä-Euroopassa ymmärtääkseen, kuinka oleellisen tärkeää on rakentaa talo tiiviiksi ja lämpöä säästäväksi. Samalla on kuitenkin tärkeää huolehtia että ilma kiertää tehokkaasti jotta ei synny kosteus- ja homeongelmia.

Ympäristöystävällinen kodin sisustus

Suurin osa talon energiatehokkuudesta riippuu siitä miten talo on rakennettu, mutta myös sisustusratkaisuilla on paljon merkitystä. Sisustuksen ensisijainen tehtävä on luonnollisesti tehdä talosta koti, jossa on miellyttävä asua ja joka heijastaa omaa persoonallisuutta, mutta tiettyjen valintojen suhteen on hyvä tiedostaa niiden vaikutus talon energian kulutukseen. Ensisijaisen tärkeää on pyrkiä vähentämään turhaa kuluttamista. Sijoittaminen laadukkaisiin tuotteisiin vähentää turhaa jätettä ja on pidemmän päälle helpompaa, koska laatu kestää pidempään.

Kodin tekstiilit eristävät lämpöä ja kaunistavat kotia

Kodin tekstiilit ovat erittäin tärkeä tekijä ja moni matkailija on varmasti havainnut sen yllättävän seikan, että pohjoisen maissa käytetään paljon enemmän mattoja ja paksuja verhoja kuin etelässä. Tämä selittyy luonnollisesti niiden kyvyllä eristää lämpöä. Mattojen päällä on miellyttävä kävellä, ne eristävät kylmältä ja luovat kotoisan ilmapiirin huoneeseen kuin huoneeseen. Mattojen valinnan suhteen kannattaa pitää mielessä monia tekijöitä, esimerkiksi pyöreä matto saa huoneen vaikuttamaan vähemmän kulmikkaalta ja lukuisat pienet, osittain päällekkäiset matot rikkovat suuren lattian monotonista vaikutelmaa. Entisaikoihin seiniä koristivat ryijyt, jotka ovatkin taas palanneet muotiin. Ryijy tai seinävaate eristää tehokkaasti ja niillä iso, valkoinen seinä saadaan kätevästi näyttämään kodikkaalta. Ryijyn taustalle sopii tapetti joiden valikoimissa on nykyään myös eristäviä vaihtoehtoja. Jos kotona vetää ikkunoista, paksut ikkunaverhot eristävät hyvin ja peittävät talvi-iltoina ulkona vallitsevan mustuuden. Tekstiilien värimaailmojen suhteen on hyvä pitää mielessä, millaista ilmapiiriä kotiin kaipaa. Koska kesän ja talven valo on aivan erilaista, usein on järkevää yksinkertaisesti hankkia vuodenaikaan sopivat talvi- ja kesätekstiilit.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *