Menu

Kodin unohdettu kierrätysjäte

Ihmisiä kiinnostaa yhä enemmän ja enemmän se, kuinka paljon jätettä he tuottavat ja kuinka sen määrää voisi vähentää. Aina silloin tällöin tulee vastaan uutisia, jossa joku on onnistunut vähentämään tuottamansa muovijätteen määrän niin vähäiseksi, että se mahtuu hillopurkkiin. Ihan tällaiseen ei heti tarvitse ruveta, mutta se on kyllä innostava tavoite.

Vasta hiljattain Suomessa on alettu puhumaan yhdestä tietystä jätteestä, jota syntyy kilokaupalla vuosittain ihan tavallisissa kodeissa: tekstiilijätteestä. Kyseessä on siis sellainen tekstiili eli vaate tai muu kangas, jota ei enää käytetä millään tavalla. Yleisimmin nämä jätteet löytyvät muovipussiin pakattuina jostain autotallin tai ullakon perukoilta. Tällaisen jätteen unohtaminen tuhlaa valtavat määrät energiaa ja muita resursseja. Ja sitten kun on aika hankkiutua niistä eroon jonkun suursiivouksen yhteydessä, on vain helpointa heittää ne pois. onkin siis tärkeää, että kiinnität huomiota jo tekstiilin ostovaiheessa siihen, millainen hiilijalanjälki sillä on.

Niinkin yksinkertaiset tuotteet kuin kylpypyyhkeet kannattaa valita sen mukaan, että ne ovat paitsi mukavan näköisiä, myös energiatehokkaasti tuotettuja ja että niillä on mahdollisimman pitkä elinkaari. Näin saat tuotteesta mahdollisimman paljon iloa irti ja rahoillesi maksimaalisen paljon vastinetta. Nykyisin tällaisia tuotteita ei tarvitse enää metsästää koko viikonloppua, vaan pystyt tilaamaan ne kätevästi netistä.

Hyvä tuote on tuotettu fiksulla energialla

Tuotteessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka ympäristöystävällisesti se on tuotettu. Yksi hyvä indikaattori tälle on se, onko tuote valmistettu ympäristöystävällisellä energialla, eli onko itse valmistusprosessi rasittanut ympäristöä.

Yksi tärkeimmistä tavoista huolehtia kodin tekstiilien tehokkaasta käytöstä ja mahdollisimman pienestä hiilijalanjäljestä on kiinnittää huomiota tuotteen pitkäikäisyyteen, sillä hyvää tuotetta ei tarvitse ostaa kahdesti ja köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa.

Myös materiaalien valinta on tärkeää. Bioenergialla tuotettu pyyhe voi olla entistäkin ympäristöystävällisempi, jos se on tuotettu ympäristöystävällisesti tuotetusta materiaalista. Tällaisia ovat esimerkiksi pellava ja puuvilla. Varsinkin pellavaa kannattaa suosia, sillä se on ensinnäkin kestävää, mikä puolestaan pidentää pyyhkeen käyttöikää merkittävästi. Toiseksi pellavaa voidaan tuottaa Suomessa eli saat parhaimmillaan lähituotteet, jolla tuet kotimaista työtä. On myös hyvä pitää mielessä, että luonnolliset materiaalit ovat pehmeitä ja tuntuvat ihanilta ihoa vasten. Jos et ole siis ennen käyttänyt vaikkapa pellavapyyhettä, ensimmäisen kokeilun jälkeen haluat sellaisen takuulla.

Entä kun pyyhe on tullut tiensä päähän?

Suomessa on perinteisesti totuttu siihen, että tekstiilijätettä ei kierrätetä, vaikka vanhasta paidasta saa tulevaisuudessa vaikkapa uuden pyyhkeen. Vain pieni osa päätyy asianmukaiseen kierrätykseen. Suurin osa hävitetään joko jätteen mukana tai sitten uusiokäytetään kotona.

Aina ei kuitenkaan ole mahdollista kierrättää ja esimerkiksi täysin rikkonaiset tekstiilit voidaan huoletta laittaa polttokelpoisen sekajätteen sekaan, jossa ne sitten muuttuvat paikalliseksi lämpöenergiaksi. Ensiarvoisen tärkeää on kuitenkin lajitella tekstiilit siten, että jäteastiaan lentävät vain sinne kuuluvat tekstiilit.

Kun kierrätät kotona, tarkoittaa tämä, että esimerkiksi vanha pyyhkeesi saa uuden tehtävän vaikkapa autoa vahattaessa tai koiran alustana. Jälkimmäiselle tämä kelpaa oikein hyvin, sillä onhan siinä koiran parhaan kaverin haju jo valmiiksi. On myös ihan tavallista, että pyyhkeelle annetaan uusi elämä askartelupöydällä. Koronapandemia on antanut monille aikaa etsiä uusi harrastus ja käsityöt ovat yhtäkkiä nousseet todella suosituiksi. Vanhoista pyyhkeistä saa vaikka mitä: tyynyliinan, kauppakassin tai vaikka istuma-alustoja kylmille kivipenkeille. Vain mielikuvitus on rajana. Tärkeintä on, ettet anna pyyhkeen mennä hukkaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *