Menu

Aurinkopaneeleiden hankkiminen

Uusiutuva energia on kasvattanut suosiotaan jo vuosien ajan. Se ei ole mikään ihme, sillä maailma on todellisessa murroksessa. Ihmiset haluavat pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Uusiutuvaan energiaan vaihtaminen on hyvä teko ja aurinkopaneeleiden osalta sähkölaskun hinnan putoamisen voi todella huomata.

Monelle kuitenkin aurinkopaneeleiden ja niiden asentaminen hinta kohoaa liian korkeaksi. Totta on, että aurinkopaneelit maksavat kohtalaisen paljon. Jos omaan kotiinsa tai vaikka yritykseen haluaa uusiutuvaa sähköä, voi aurinkopaneelien hankkimista varten ottaa lainaa. Se onnistuu kätevästi netissä esimerkiksi Qredin kautta. Näin uusiutuva energia on kaikkien ulottuvilla.

Erilaiset aurinkosähköjärjestelmät

Käytännössä aurinkosähköjärjestelmiä on kahta eri tyyppiä. Jotkut niistä on kytketty valtakunnalliseen sähköverkkoon, kun taas toiset ovat täysin itsenäisiä. Itsenäisiä aurinkosähköjärjestelmiä käytetään lähinnä esimerkiksi saarella sijaitsevilla mökeillä, joissa ei ole sähköliittymää eikä sellaista aiota hankkia. Nämä pois lukien kaikki muut aurinkosähköjärjestelmät kytketään valtakunnalliseen sähköverkkoon. Näin talous voi siirtyä käyttämään sähköä sitten, kun aurinkosähkö on kulutettu loppuun. Tällä turvataan siis kotitalouksien sähkönsaanti kaikesta huolimatta. Toki aurinkosähköä käytetään kuitenkin ensisijaisesti.

Suomessa aurinkopaneeleiden avulla on mahdollista vastata sähkönkulutukseen kokonaan kesällä. Silloin auringosta saadaan sähköä suurimman osan ajasta, joten aurinkopaneelit latautuvat koko ajan. Marraskuusta helmikuuhun aurinkosähkön tuotanto jää kuitenkin jopa suurien aurinkosähköjärjestelmien kohdalla nollaan. Tällöin aurinkopaneelit eivät pysty maksamaan itseään takaisin tuottamalla sähköä ja pienentämällä sähkönkulutusta. Suomessa aurinkoenergiaa ei voi käyttää talviaikaan.

Minkä kokoinen aurinkosähköjärjestelmä on sopiva?

Omakotitalon kohdalla aurinkopaneeleiden määrä lasketaan yleensä siten, että niiden avulla voidaan vastata sähkönkulutuksen tarpeeseen kesällä. Selvää on, että keskikesän aurinkoisina päivinä aurinkopaneeleiden tuotanto ylittää oman tarpeen ja talvella se taas alittaa tarpeen selvästi. Sen vuoksi aurinkopaneeleihin ei kannata panostaa liian suuria rahallisia summia. Aurinkovoimaa ei nimittäin voi käyttää vuoden ympäri, joten liian suuren aurinkosähköjärjestelmän rakentaminen vie liikaa pääomaa, jota ei koskaan saa takaisin.

Asiassa on kuitenkin myös kääntöpuoli, sillä muutaman aurinkopaneelin kokoisella järjestelmällä ei saada juuri ollenkaan sähköä tuotettua. Jos aurinkopaneeleita aikoo hankkia, on hyvä keskustella ammattilaisen kanssa ja miettiä, mikä on sopiva määrä paneeleita. Ylijäämäsähkön myynnistä on mahdollista saada korvausta, jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kuin omiin tarpeisiin. Ylijäämäsähkön myynnistä saatava korvaus on kuitenkin kohtalaisen pieni, joten sen varaan ei kannata laskea. Myöskään akkujärjestelmän hankkiminen sähkön varastoimista varten ei ole ainakaan vielä toistaiseksi kannattavaa. Kestää kauan ennen kuin se maksaa itsensä takaisin.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *