Menu

Arjen energiatehokkuus sekä uusiutuvan energian käyttö

Monet arkiset asiat, kuten vaikkapa asunnon sisälämpötila, vaikuttavat merkittävästi energiankulutukseen. Mitä korkeammalla huonelämpötilaa pitää, sitä enemmän se näkyy sähkölaskussa. Myös valaistuksella on oma osuutensa, vaikka se ei kuitenkaan ole läheskään niin suuressa roolissa. Valaisimia ei silti kannata pitää päällä turhan takia, vaan on paljon järkevämpää sammuttaa valot niistä huoneista, joissa ei oleskella. Kaikenlainen turha valojen pitäminen päällä kannattaa siis lopettaa. Se näkyy heti sähkölaskussa.

Sitä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi, mutta myös lämpimän veden käyttö vaikuttaa suoranaisesti energiankulutukseen. Vesi täytyy nimittäin lämmittää vesivaraajassa, mikä tarkoittaa sitä, että sähkönkulutus nousee huomattavasti. Jos haaveissa on ostaa uusi asunto, kannattaa kiinnittää huomiota asunnon energiatodistukseen ja kysellä, paljonko asunnon sähkölasku on ollut. Monet kiinteistönvälittäjät, kuten esimerkiksi blok.ai, välittävät tämän tiedon potentiaalisille ostajille jo näytöllä. Tämä luokin turvallisen mielikuvan, kun ostajaehdokkaalle kerrotaan avoimesti asioista.

Uusiutuvan energian valitseminen

Jokainen voi vaikuttaa energiankulutukseen ja omaan hiilijalanjälkeensä hyödyntämällä uusiutuvaa energiaa. Sen hyödyntäminen on erityisen helppoa omakotitaloissa, mutta muissakin asumismuodoissa pystyy valitsemaan uusiutuvan energian sähkötyypikseen. Ydinvoimalla tuotetun sähkön sijaan voi tehdä sähkösopimuksen, jossa haluaa käytettävän vaikkapa vesi- tai tuulivoimalla tuotettua sähköä tai näiden ja ydinvoimalla tuotetun sähkön yhdistelmää.

Omakotitalon kohdalla uusiutuvaa energiaa on mahdollista hyödyntää monella tavalla. Uusiutuva energia voikin tarkoittaa lämpöpumppuja, aurinkosähköä, aurinkolämpöä ja bioenergiaa. Sitä on mahdollista hyödyntää monilla tavoilla, joita kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Monet näistä tavoista nimittäin ovat varsin helppoja ottaa käyttöön. Esimerkiksi aurinkopaneelit ovat yleistyneet viime vuosien aikana. Toki aurinkopaneelien käyttöikä jää käytännössä muutamaan kuukauteen, sillä talvikuukausina auringonvalo ei ole Suomessa niin voimakasta, että aurinkopaneelit saisivat kerättyä sitä. Sen sijaan kesäisin voi tehdä niin, että käyttää kotitaloudessa ensin aurinkopaneeleilla kerätyn energian ja siirtyy vasta sen jälkeen käyttämään muuta energiaa. Kesäisin aurinkopaneelien tehokkuus näkyy selvästi sähkölaskussa, joten niitä kannattaa asentaa niin kotitalon kuin vaikka autotallinkin katolle.

Myös pientalojen lämpöpumput ovat tehokas tapa olla energiatehokas. Lämpöpumput myös puhdistavat ilmaa, mikä lisää asumismukavuutta. Se on yksi niistä mukavuussyistä, joiden takia lämpöpumppuja suositaan. Lämpöpumppua voidaan käyttää myös, jotta päästään eroon vetoisuudesta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *